Carpentier - Smart wood for nice places

Grootste houtbouwproject ter wereld komt in Stockholm

30/06/2023

In het zuiden van de Zweedse hoofdstad vindt u over een aantal jaar het grootste houtbouwproject ter wereld. Stockholm Wood City zal een oppervlakte van ruim 250.000 vierkante meter beslaan en 2000 houten woningen en 7000 houten kantoorruimtes tellen. Het zal een levendige, stedelijke omgeving bieden met een mix van werkplekken, restaurants, winkels en woningen in hout.

Stockholm Wood City: 7000 kantoorruimtes en 2000 woningen in hout
Innovatief houtbouwproject in het zuiden van Stockholm

De eerste spade wordt in 2025 in de grond gestoken en in 2027 moeten de eerste houten gebouwen klaar zijn voor gebruik. “Dit ambitieuze project is een historische mijlpaal en een toonbeeld van Zweedse duurzame innovatie ten top”, zegt Annica Ånäs, CEO van Atrium Ljungberg. “De ecologische voetafdruk van de bouwsector is gigantisch. Met dit soort projecten kunnen we het verschil maken.”

Houtbouw is in opmars en wereldwijd een veelbesproken onderwerp. De bouwsector is absoluut cruciaal in de groene transitie, aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 40% van de CO2-uitstoot in de wereld. Maar houtbouwprojecten beperken zich vaak tot een individueel appartementencomplex of een aantal woningen. Een complete wijk, bestaande uit meerdere, grote gebouwen is vooralsnog uniek. 


Voordelen van houtbouw

De voordelen van houtskeletbouw zijn talrijk. Ten eerste is hout – mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen – een milieuvriendelijk, circulair en hernieuwbaar bouwmateriaal dat CO2 vastlegt. Wie begaan is met het milieu en zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, kiest dan ook resoluut voor duurzame houtskeletbouw. Dat geldt niet enkel voor volledige houtskeletbouwwoningen. Ook met een aanbouw of optopping in houtskelet draagt u al een steentje bij om de CO2-uitstoot te verminderen. Bij Carpentier kunt u voor deze verschillende types houtskeletbouw terecht en kunt u rekenen op deskundig advies. 

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat houtbouw zorgt voor een betere luchtkwaliteit en een aangenamer binnenklimaat, waardoor het welzijn van de mensen verhoogt. Verder biedt het bouwproces van houtskeletbouw ook voor de bouwheer tal van voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden.


Lees hier het originele persbericht van Atrium Ljungberg.
 

Tags: