Houtbouw verovert langzaam maar zeker zijn plaats in de bouwsector. En daar is een goede reden voor: de voordelen van houtskeletbouw ten opzichte van de traditionele bouwmethoden zijn legio. We doen de belangrijkste voordelen graag voor u uit de doeken.
Korter bouwproces, sneller rendement
Bij houtskeletbouw duurt de voorbereidingsperiode in het studiebureau en het atelier iets langer, maar eenmaal op de werf gaat het sneller vooruit dan bij een traditionele bouwmethode. Alle wanden en vloeren worden namelijk op voorhand geproduceerd in het atelier en kant-en-klaar in bouwpakket op de werf geleverd. Hierdoor verloopt de montage van het houten skelet snel en vlot en krijgt u op korte termijn een wind- en waterdichte constructie. Deze droge bouwmethode laat ook toe om meteen te starten met de verdere afwerking. Zelfs de schilderwerken kunnen aansluitend gebeuren. Globaal gezien levert houtbouw zo'n 20 à 25% tijdwinst op. Dat komt onder meer omdat alle afmetingen al in de ontwerpfase bekend zijn. Zo kunnen ramen en deuren op voorhand besteld worden. Na zes maanden is de woning klaar, tegenover één tot anderhalf jaar bij een klassieke bouw.
Door de kortere bouwtijd kunnen particuliere bouwers hun nieuwe woning snel betrekken, waardoor ze hun huidige pand sneller kunnen verhuren of verkopen. Voor bouwinvesteerders betekent dat een sneller rendement dan bij de traditionele bouwmethoden.
Geen winterslaap
Aangezien de houtskeletbouwelementen door ervaren vakmannen worden geprefabriceerd in het atelier vormt winterweer geen beletsel. Ook de verdere afwerking op de werf kan snel gebeuren en wordt niet vertraagd door uitdrogingsperiodes noch door weersomstandigheden. Bij traditioneel bouwen loopt het metselwerk wel al eens vertraging op door regen of vrieskou.
Lagere funderingskost
Hout is een licht bouwmateriaal en vereist dus minder zware funderingen. Dat is een belangrijk voordeel bij minder draagkrachtige ondergronden, waar u om traditioneel te bouwen soms speciale funderingstechnieken moet toepassen en de funderingskosten hoog kunnen oplopen. Ook bij een optopping in houtskelet is dit een pluspunt, aangezien de bestaande fundering minimaal belast wordt.
Geen afval, minder werfverkeer en minder manuren
Bij het klassieke bouwproces kappen, boren en slijpen de loodgieters, elektriciens en telecominstallateurs in de perfecte structuur. Dit brengt massa’s bouwafval met zich mee, is heel arbeidsintensief en er loopt veel fout. Aangezien bij houtskeletbouw de voorbereidingen off-site gebeuren, is op de werf zero waste mogelijk. Door gebruik te maken van BIM-modellen die de CNC-machines aansturen, gebeuren er ook minder fouten tijdens het bouwproces.
Energiezuiniger
Hout heeft van nature een hogere isolerende waarde dan baksteen. Bovendien biedt het houten geraamte van een houtskeletbouw bijzonder veel ruimte voor isolerende materialen. Doordat de isolatie in de prefab-elementen geïntegreerd zit, is het ook mogelijk om de constructie slank te ontwerpen. En dat betekent ruimtewinst in de woning. Vooral op kleinere bouwgronden is dit belangrijk, want daar wilt u zo weinig mogelijk ruimte verliezen aan muurdikte. In een traditionele bouw is de totale muurdikte al gauw 50 à 60 cm.
Bijkomend voordeel is dat er in vergelijking met traditionele woningbouw bij houtbouw geen koudebruggen voorkomen, wat voor betere energieprestaties zorgt en dus de waarde van de woning doet stijgen. Maar er zijn nog meer financiële voordelen: woningen met een E-peil van E20 tot en met E30 krijgen automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing en mogelijks maakt u ook kans op een E-peilpremie van de netbeheerder. Ook de banken stimuleren energiezuinig bouwen met een energielening. Houtskeletbouw is dus niet enkel gunstig voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.
CO2-neutraal & circulair
Door de prefabricage in het atelier zijn er minder machines, minder losse materialen en 50% minder arbeiders nodig op de werf. Houtbouw zorgt dus voor minder transportbewegingen en dus minder uitstoot, wat de duurzaamheid extra ten goede komt. Bijkomend pluspunt is dat omwonenden minder overlast hebben van de bouwactiviteiten.
Bovendien worden al onze HSB-elementen vervaardigd uit ecologisch hout. De wanden van een houtskeletwoning zijn herbruikbaar als wand of verwerkbaar tot platen. Eens de wanden niet meer van nut zijn en niet meer hergebruikt kunnen worden, komen ze terug in de natuur terecht als natuurlijke compost.
Wist u dat?
In Knokke schakelde een klant over op houtskeletbouw vanwege de talrijke voordelen.
Zelf vragen over houtskeletbouw?