Carpentier - Smart wood for nice places

Duurzaam bosbeheer: al jarenlang een prioriteit

15/11/2021

FSC®/ PEFC label

Duurzaam bosbeheer wordt steeds belangrijker en is noodzakelijk voor onze toekomst. Bomen aanplanten is een mooi initiatief, maar lang niet genoeg. Daarom zien we er streng op toe dat al ons hout uit verantwoord en legaal bosbeheer komt. Wist u trouwens dat Carpentier als één van de eerste Belgische bedrijven een PEFC en FSC® keurmerk behaalde? Sinds 9 februari 1999 zijn we FSC®-gecertificeerd onder nummer CTIB-COC-001183 (licentienummer C02390) en sinds oktober 2005 PEFC-gecertificeerd onder nummer CTIB-TCHN 1182 (licentienummer PEFC/07-31-32). Deze labels garanderen de eindgebruiker dat het toegepaste hout van Carpentier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

FSC en PEFC label | Carpentier Hardwood Solutions


Certificatie

Om een label te behalen moeten de boseigenaren aan heel wat strenge eisen voldoen. Zo moet de houtkap verantwoord gebeuren en moet het bos na het kappen van bomen de kans krijgen zich te herstellen. Behalve de eisen voor bosbeheer houden beide organisaties, elk op hun eigen manier, ook rekening met het respect voor sociale, ecologische en economische belangen. Onafhankelijke certificerende instellingen doen de controles en doorlopen daarbij alle schakels in de handelsketen, vanaf het bos tot de toepassing van het houtproduct in het bouwproject. Pas als de zogenaamde Chain of Custody (CoC) volledig in orde is, wordt een gecertificeerd label uitgereikt.


Gebruik van duurzaam hout vaak vereist

De vraag naar gecertificeerd en duurzaam hout neemt steeds verder toe en wordt zelfs door bepaalde wetgevingen opgelegd. Als een opdrachtgever PEFC of FSC® hout voorschrijft, dan mag hij enkel in zee gaan met een houtbedrijf dat een certificaat kan voorleggen. Carpentier beschikt over de nodige certificaten en kan dus een ideale partner zijn om duurzame houtproducten te leveren voor uw project: houten gevelbekleding, terrassen, poorten, afsluitingen, dakbeschot of zelfs een volledige houtskeletbouw.


Ecologische houtsoorten met PEFC en/of FSC® label

Bij Carpentier zetten we vooral in op Europese houtsoorten. In tegenstelling tot de meeste tropische houtsoorten zijn deze al generaties lang het product van een milieuvriendelijk en goed bosbeheer. De houtsoorten uit ons aanbod beschikken over een hoge natuurlijke duurzaamheid en zijn leverbaar met FSC® of PEFC label. Als circulaire grondstof zijn ze bijzonder geschikt voor design en architecturale toepassingen buiten- en binnenshuis. Op onze website vindt u de bijzondere eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van elke duurzame houtsoort die we aanbieden. Onlangs verruimden we trouwens nog ons ecologisch gamma voor binnen en buiten. Meer hierover leest u in dit artikel.


Duurder?

In de praktijk blijkt PEFC en FSC® gecertificeerd hout niet veel duurder te zijn dan niet-gecertificeerd gekapt hout. Daarom hoeft u niet te twijfelen en kunt u gewoon voor duurzaam gecertificeerd hout kiezen. U bent dan zeker dat er duurzaam bosbeheer is toegepast en de bossen gezond blijven. Bovendien is dat goed voor ons milieu. Bomen produceren zuurstof én nemen tijdens hun groei CO2 op uit de lucht. We hebben deze longen van de planeet hard nodig om de opwarming van de aarde te beperken. Dat dit meer dan ooit een actueel thema is, blijkt uit de belofte die meer dan 100 wereldleiders begin november hebben gemaakt op de klimaattop in Glasgow: de wereldwijde ontbossing moet stoppen tegen 2030. 


Extra inspanningen voor een nog duurzamer verhaal

Bij Carpentier nemen we ook zelf het heft in handen om CO2 uit de lucht te halen. In samenwerking met de organisatie Go Forest plantten we het voorbije jaar 600 bomen in Armenië en 100 stuks bamboe in het Peruviaanse Amazonewoud. Voor volgend jaar hebben we ons al geëngageerd om 10 à 20% meer bomen te planten. Op deze manier willen we een positieve impact leveren op de wereld van morgen. 

Carpentier certificaat Go Forest


Verder engageren we ons om onze duurzame grondstof hout zo lang mogelijk in circulatie te houden door producten te ontwikkelen die hergebruikt kunnen worden of zonder veel inspanning een andere toepassing kunnen krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze QuickClip® profielen, die u eenvoudig kunt demonteren met behulp van een set demontagesleutels. Deze unieke profielen zijn beschikbaar in diverse ecologische houtsoorten en worden gebruikt voor de bekleding van gevels, terrassen, poorten, afsluitingen, plafonds, etc. 

Als bewijs voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid mochten we onlangs het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2021 in ontvangst nemen. Ook voor de nieuwe cyclus hebben we ons alweer geëngageerd.

Tags: