Carpentier - Smart wood for nice places

Tijdloze trend: zwarte houten gevelbekleding

19/11/2021

De trend die we steeds meer terugzien in gevelbekleding is zwart. Hoewel zwart een onopvallende kleur is, tovert een zwarte gevel een woning om tot een prachtige eyecatcher. En als u kiest voor hout, krijgt de gevel naast een strakke look meteen ook een warme uitstraling. Er zijn eindeloze mogelijkheden om een zwarte houten gevelbekleding te realiseren. Liefhebbers van zwarte gevels vinden zeker hun gading bij Carpentier. Naast unieke kant-en-klare profielen die we standaard in het zwart aanbieden, kunt u ook ons gebrand hout gebruiken of uw hout met een zwarte olie of beits laten behandelen in ons atelier. Laat u inspireren!

Zwarte houten gevelbekleding zwart geolied met Rubio Monocoat
Zwarte houten gevelbekleding in gebrand hout

Gebrand hout

Voor gevels wordt vaak gebrand hout gebruikt. Gebrand hout is niet alleen zwart, maar ook zeer duurzaam en brandwerend dankzij de toepassing van de Shou Sugi Ban brandtechniek, ook wel Yakisugi genaamd. Deze eeuwenoude techniek vindt haar oorsprong in Japan, waar de cederhouten planken van houten huizen werden behandeld om ze te beschermen tegen brandoverslag. Door de gecontroleerde oppervlakteverbranding verhoogt de duurzaamheid van het hout en ontstaat er een mooie koollaag die bijzonder stijlvol en esthetisch is. Gebrand hout is ook beschermd tegen uv-straling en zelfs bestand tegen insecten en schimmels. Bovendien heeft elke houtsoort zijn eigen uitstraling en specifieke textuur, waardoor dit telkens een ander resultaat oplevert. Gebrand thermisch essen ziet er helemaal anders uit dan pakweg gebrand douglas of Accoya.

Verder kunt u spelen met de mate van verkoling – van licht getoast tot intens zwart – om verschillende looks te krijgen. Voor of na het branden kunnen we eventueel het hout borstelen. We brengen telkens een fixerende finish aan. Deze zorgt ervoor dat de koollaag niet afgeeft en maakt de gevelbekleding onderhoudsarm. Na verloop van tijd zal de zwarte koollaag gaan verweren en krijgt het hout een prachtig patina.


Hout met gebrande look

Wilt u extra diepgang geven aan de architectuur, maar houdt u niet van de verkoolde toplaag van ons gebrand hout? Dan biedt ons Ignite profiel in HOTwood pine een schitterend alternatief voor uw zwarte houten gevelbekleding. Qua uitzicht bootst deze planchet het kenmerkende patroon van gebrand hout perfect na. Om dezelfde textuur van gebrand hout te verkrijgen, wordt het thermisch naaldhout in reliëf gemaakt, geborsteld en zwart gekleurd. Bovendien is dit unieke en esthetische profiel prijstechnisch zeer interessant en goedkoper dan gebrand hout. Ignite is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om na 5 à 7 jaar een laag zwarte verf op waterbasis aan te brengen. Het effect van de gebrande look gaat hierbij niet verloren en blijft jarenlang gegarandeerd.

Ignite profiel in thermisch naaldhout met gebrande look


Zwart geolied hout

In ons assortiment vindt u een aantal profielen die we standaard in het zwart aanbieden. Bij thermisch naaldhout gevelbekleding hebben we bijvoorbeeld de profielen Jump line en Zweeds rabat.

Daarnaast kunnen we de gekozen profielen ook behandelen met een zwarte afwerking op maat. Door de keuze van de producten bepaalt u zelf hoe intens de zwarte kleur wordt. Onze houtprofessionals kunnen u perfect adviseren over het oliën en beitsen van hout.


Topcoat naaldhout Smokey black

Bent u op zoek naar een budgetvriendelijke én duurzame zwarte houten gevelbekleding? Dan is onze Topcoat naaldhout gevelbekleding in Smokey Black wellicht een goede optie. Deze nieuwkomer in ons gamma is vervaardigd van PEFC-gecertificeerd naaldhout uit Scandinavië. De planchetten zijn geborsteld en behandeld met een zwart- tot antracietachtige coating. Deze doorschijnende coating benadrukt de natuurlijke nerf van het hout, wat een prachtig effect geeft. Bovendien biedt deze hoogwaardige zwarte afwerking een langdurige bescherming tegen de meest uitdagende weersomstandigheden en is ze bestand tegen afschilferen, afbladderen en verbleken. De kant-en-klare planchetten zijn voorzien van een tand-en-groefverbinding en zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Belangrijk misschien ook in deze tijden van schaarste, is dat deze houten gevelbekleding snel leverbaar is.

Topcoat naaldhout gevelbekleding in Smokey black


Andere toepassingen van zwarte houten gevelbekleding

  • houten poorten
  • houten afsluitingen
  • accentmuur in interieur


Inspiratie nodig? Bekijk zeker onze realisaties met zwarte houten gevelbekleding.

Tags: