Carpentier - Smart wood for nice places

Limonadewespen tasten houten gevelbekleding aan

07/08/2023

Door het koude voorjaar en de natte julimaand kennen we geen typische wespenzomer. Er zijn beduidend minder wespen en dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Ook voor wie houten gevelbekleding heeft, is dit goed nieuws aangezien wespen schade kunnen veroorzaken. Maar hoe kan een wesp uw gevelbekleding beschadigen? En wat kunt u eraan doen?

Hoe beschadigen wespen mijn houten gevelbekleding?

Wanneer wespen hun nesten bouwen krijgen we vanuit de houtbouwsector soms te maken met een vervelend randverschijnsel: de aantasting van gevelbekleding door wespen. In België is de meest voorkomende wespensoort de gewone wesp, ook wel limonadewesp genoemd omwille van de voorkeur voor suikerhoudende frisdranken. Deze wespen maken in het voorjaar grote bolvormige nesten van houtvezels, die ze van bomen en houten constructies in tuinen knagen. Door deze vezels te mengen met hun speeksel maken ze als het ware papierpulp als bouwmateriaal.

Houten gevelbekleding die blootstaat aan weer en wind gaat na verloop van tijd natuurlijk vergrijzen. Deze licht verweerde houtvezels vormen een geschikte basis voor deze papiernesten. Door het wegknagen van de bovenste laag komen de onderliggende niet verweerde vezels bloot te liggen, wat resulteert in een kleurverschil met het vergrijsde hout. Op die manier ontstaan er als het ware ‘vlekken’ op de houten gevelbekleding. 

Houten gevelbekleding aangetast door wespen


Hoe knaagsporen van wespen verwijderen?

De ‘schade’ herstelt zich normaal gezien relatief snel, doordat het zeer oppervlakkige knaagsporen zijn die snel opnieuw verweren en vergrijzen. Is uw houten gevelbekleding of houten afsluiting aangetast door wespen en wilt u het herstel versnellen? Dan kunt u het hout optioneel behandelen met Woca Exterior Wood Cleaner.

Verder kunt u hiertegen niets doen. Het feit dat er wespen zijn, geeft aan dat er in de omgeving een nest aanwezig is. Zit er een wespennest in uw tuin en vormt dit een acuut gevaar, dan neemt u best contact op met de brandweer via het e-loket 1722 of een ervaren wespenbestrijder. Ga in geen geval zelf de held uithangen, honderden woedende wespen wilt u niet achter u aan. Weet ook dat er nog heel wat andere inheemse bijen- en wespensoorten voorkomen die geen papiernesten vormen. Bij twijfel over de soort kunt u steeds contact opnemen met een bioloog of insectenkenner. 

Tags: