Carpentier - Smart wood for nice places

Houten wandprofielen omarmen Centre Céramique

12/01/2022

Hieronder vindt u het artikel dat verscheen in Het Houtblad over het grootse verbouwingsproject van het Centre Céramique te Maastricht. Wij leverden de houten wandbekleding voor dit multifunctionele gebouw dat onder andere de bibliotheek en diverse expositieruimtes herbergt. Vooral onze slimme systemen vielen bij onze noorderburen enorm in de smaak.
 

Houten wandbekleding Centre Céramique Maastricht
Houten wandbekleding Centre Céramique Maastricht

Bekijk dit project bij onze realisaties



Het was een complexe verbouwing. Maar dankzij een samenspel van drie architecten, transformeerde dé bibliotheek van Maastricht tot een multifunctioneel centrum voor boeken, exposities, erfgoed en muziek. In dit vernieuwde Centre Céramique voert, anders dan de naam doet vermoeden, hout de boventoon.

Al tijdens het eerste ontwerp van Centre Céramique in 1995, was het overkoepelende thema hout. Geert Coenen (Architect bij Coenen Sättele Architecten) vertelt: “De wens van de opdrachtgever was om dit te behouden. Met grote houten kozijnen aan de buitenkant van het pand hebben we de grenzen opgezocht en de grootte proberen te benadrukken. Een echte eyecatcher.” Daarnaast maakte Coenen gebruik van veel glas en beton.

Het souterrain, waar de muziekschool Kumulus zich vestigde, is gevuld met verschillende onderwijsruimtes en zitruimtes. De houten profielen van Carpentier Hardwood Solutions zijn langs alle wanden geplaatst en zorgen voor een continu beeld en sfeer in het nieuwe interieur. Coenen: “De houten wandbekleding omarmt als het ware de gehele ruimte. Maar ook voor de akoestiek heeft het een belangrijke functie.” De profielen werden geplaatst op lange wanden met veel haken en ogen. Daarom koos Coenen voor maatwerk. “De latten variëren in diktes en breedtes en geven het zo een wat speelser effect.”

Souterrain vol uitdagingen

De verbouwing vroeg om een aantal grote ingrepen. Om in de muziekschool niet het gevoel te krijgen in een kelder te zitten, zijn er diverse gaten geknipt in de wanden. Coenen vertelt: “We hebben daar vides geplaatst naar de begane grond om zo meer licht te creëren en een ruimtelijker gevoel.” Karel Olfers (Projectleider bij Gepla) vult aan: “De grootste uitdaging zat in het souterrain. Veel details, een moeilijke opbouw en de geluidwering bij de bunkers en onderwijsruimtes was een grote puzzel.” Maar de grote hoeveelheid werk vroeg ook om de nodige afstemming. “Op een gegeven moment werkten we met 25 monteurs tegelijkertijd in het souterrain, maandenlang. Dat heb zelfs ik als aannemer nog niet vaak meegemaakt,” vertelt Olfers.

Ook een betere logistiek door het gebouw heen was een van de wensen van de opdrachtgever. Coenen vertelt: “We hebben hiervoor diverse gaten geknipt in wanden om zo nieuwe looppaden te creëren. De bibliotheek verhuisde naar de tweede etage. Om mensen naar boven te faciliteren werden de trappen vervangen door roltrappen. Een complexe ingreep, dat bouwkundig redelijk wat voeten in de aarde had.”

Akoestiek en geluidsabsorptie

De nieuwe vides zorgen voor meer licht in het souterrain, maar geven anderzijds een nieuwe uitdaging voor het geluid. “Het is groot en open nu, maar je wil niet dat alle muziek vanuit de muziekschool door het hele gebouw te horen is. Door geluidsabsorberende maatregelen toe te passen, is dit voorkomen. Denk aan geperforeerde plafonds, houten wandbekleding en de keuze voor zacht tapijt,” aldus Coenen.

Frans eiken met white wash

Van een samenwerking met het Belgische Carpentier was nog niet direct vanaf het begin sprake. Olfers hierover: “Wij kenden hen nog niet. In de beginfase hebben we bij verschillende partijen de mogelijkheden onderzocht, maar het product en vooral de slimme systemen van Carpentier Hardwood Solutions trokken onze aandacht. Na een vlotte kennismaking zijn we met hen in zee gegaan.” 

Het product van Carpentier is van massief hout en heeft scherpe hoeken: één van de wensen van de opdrachtgever. “Carpentier stuurde ons monsters, zodat we hun QuickClip® product inclusief bevestigingssysteem konden zien. Wij waren vrij snel overtuigd en bestelden een aantal latten om een proefmodel te maken.” De uiteindelijke keuze viel op Frans eikenhout . Dit eiken is eerst geborsteld en vervolgens afgewerkt met een 2-laagse behandeling Rubio Monocoat om een white wash look te creëren. De profielen kwamen deels in een muziekschool waar veel kinderen rondlopen. Daarom is ervoor gekozen om de latten met een speciale olie te behandelen. Coenen hierover: “Kinderen moeten er gewoon aan kunnen zitten, zonder dat het afgeeft of dat er vlekken op de latten komen. Dit was essentieel voor ons.” Olfers gaat verder: “Carpentier leverde de profielen kant-en-klaar af op de bouw. Aan ons was enkel nog de taak om het te bevestigen, dat scheelde enorm veel tijd.”

QuickClip® profielen

De houten QuickClip® profielen hebben een uniek bevestigingssysteem voor een onzichtbare en naadloze bevestiging. Olfers vertelt: “De profielen en clips zijn al prefab aangebracht door Carpentier en op de juiste afstand van elkaar geplaatst. Je bevestigt de dragers op de wand en in de latten zitten sleufjes, die je als het ware zo over de clips heen schuift. Het klikt zich dan heel makkelijk vast.” Van tevoren is uitgetekend waar ieder profiel moest komen, zodat dit precies uitkwam met de ramen en de deuren.
“Het voordeel van dit systeem is dat de laatste clips van het profiel flexibel zijn. Je kunt ze iets naar links of rechts schuiven, waardoor je altijd netjes bij het kozijn uitkomt. Zo heb je een vast patroon, maar toch variabel en het past áltijd,” vertelt een enthousiaste Olfers. Een ander voordeel van dit systeem is de circulariteit. Na een periode van gebruik kunnen de profielen gedemonteerd worden met demontagesleutels en door voor een tweede ronde. 

Eén maand in gebruik

Recent is Centre Céramique weer in gebruik genomen, dus de eerste feedback moet Coenen nog ontvangen. “Wij zijn zelf heel tevreden over het eindresultaat. Een prachtig gebouw, waarin alles tot zijn recht komt.” Olfers vult aan: “Een groot project vraagt om risico’s en complexiteit. Je bent afhankelijk van verschillende factoren waar je geen invloed op hebt. Zo kwamen wij wat later in het proces bij Carpentier en zat er ook nog enige levertijd op de panelen. We hebben uiteindelijk de profielen al eerder gekregen, zodat we in de bouw alvast aan de gang konden met de voorbereidingen. Fijn dat een partij als Carpentier dan meedenkt. Want samen kom je er wel!”
 

Lees hier het artikel in Het Houtblad.

Tags: